23.11.2006

MELUHHA MALATYA MI?

Sümer erken dönem tabletlerinden itibaren karşılaştığımız yabancı yerleşim birimlerinden Magan (Mahan), Marhaşi, Meluhha (?Malahha, ?Malagga) ve Dilmun, eski tarihte önemli rol oynamış görünüyorlar. Magan ve Meluhha gemileri kereste, akik, altın, gümüş, bakır ve değerli taşları Nippur’a, Lagaş’a taşıyorlardı.
 
Batılı uzmanlarımız, bu yerleşimlerden Meluhha’nın, Etiyopya'ya karşılık düştüğünden nerede ise emindirler. Bay Kramer, Meluhha’nın Etiyopya olduğu üzerine sayfalar dolusu yazmıştır. Fakat sorun şurada ki, MÖ. 3500'lü yıllarda, Etiyopya ile Sümer adı verilen topluluk arasında deniz yoluyla ticari bir ilişkinin maddi temeli, az değil, yoktu.
 
Meluhha’nın Etiyopya olduğu varsayımına goturen iki önemli terim Meluhha'dan 'kara ülke', Meluhha'lılardan 'karalar' olarak bahsedilmesi ve gemi taşımacılığının  söz konusu olmasıdır. Meluhha 'gemi'lerinden Magilum diye bahsediliyordu.
 
'Kara' teriminin insan ten rengi olarak değerlendirilmesi önyargısına değinmiştik. Sümer ve Babil’liler kendilerini 'karabaşlı'lar diye tanımlıyorlardı. Bu tanımdan, onların “esmer renkli” insanlar oldukları sonucuna ulaşmak yanlıştı. Sayın M. İ. Çığ’da “karabaşlılar” deyiminden ten rengi çıkaran iddiaları yineler. Bu durumda kara Meluhhalılar’ın, olsa olsa Etiyopya'da bulunabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
 
Meluhha kerestesi çok ünlü idi. Öyle ki, Lagaş Gudea (?Huda)sı, bir tapınak yaptırdığında, Meluhha’lılar kereste taşımışlardı. Bu Meluhha, Lagaş’a uzak olmayan bir Meluhha olmalıydı.
 
Tapınaklar, toplum birimlerin bir ittifak alanıdır. Meluhha kabul edilen Etiyopya’nın Lagaş ile böyle bir ortak kült alanı olarak tapınak yapmasına ve kereste taşımasına ne imkân vardı ve ne de gerek. Bay Kramer'in Etiyopya'da hangi sedir ağaçlarını bulmuş olduğunu bilemeyiz. Fakat dağları ve ormanları olan bir Meluhha, Fırat nehri yoluyla kıymetli tomruklarını Magilum'lara yükleyerek, ikisi de Fırat üzerinde olan Nippur/Niffer ile Lagaş’a iletebilirdi. Fırat üzerindeki bir Meluhha’nın nehir sallarını kullanarak var olan ağacını taşıması imkânı, Etiyopya olan bir Meluhha’nın deniz yoluyla körfeze gelerek vb. olmayan dağlarındaki olmayan ağaçlarını taşıması olasılığıyla karşılaştırılamaz.
 
 ***