24.11.2006

Atinalı Timon ve barışın değeri


03.04.03


Şekspir , Atinalı Timon adlı eserinde, paranın gücüne tapılmasına isyan eden bir kişi betimler: Timon varlıklı bir Atinalı'dır ama, paraya değil insan ilişkilerine değer verir. Elinde avucunda bulunanı dağıtır, ziyafetler hazırlar. Bir gün gelir, para zenginliği tükenir. Böylece çevresindekilerin kendisine verdiği değerin nedeninin para olduğunu anlar ve ruhunda yıkılır: Paralarını tüketince eski dostları ondan yüz çevirmiştir.

Timon, ikiyüzlü tanışlarını, kendisinin yeniden zengin olduğuna inandırarak sınamak ister; çünkü Timon'un altın bulduğunu duyanlar dostluk sırasına girmişlerdir yeniden. Bu arada Timon gerçekten de altın bulur. Fakat insanların bu rezil tutumu karşısında artık yıkılmıştır. Böyle bir anda Atinalı Timon'un en sarsıcı bölümü olan lanetleme ortaya çıkar. Timon;


Sen ey, her dilde konuşup, her derdini anlatan!

Sen ey yüreklerin mihenk taşı!


diyerek, altını hedef alır; sonra da, toplumun bütün öteki değerlerinin yerle bir olmasını dileyen ünlü lanetini haykırır!


Saygı, korku, tanrılara inanç, barış,

Hakseverlik, doğruluk, dirlik, düzenlik kaygısı.

Gece rahatlığı, iyi komşuluk, eğitim, görgü,

Sanatlar, zanaatlar, yükselme basamakları,

Gelenekler, töreler, yasalar, allak bullak olun,

Tam tersiniz neyse ona dönün hepiniz!



Irak'a saldırı ile başlayan yeni milatta, insanlığın değerlerini ayak altına alma ne kadar yaygınlaşmıştır!


Olağanüstü askeri gücüyle, tüm Iraklılara karşı barbar ABD saldırısı insanlarda Atinalı Timon gibi bir lanetleme duygusu yaratıyor!


Bu vahşi saldırının attığı bombaları, akıttığı kanları serinkanlılık içinde onaylayan, teşvik eden Birandları, E. Özkökleri okudukça savaş karşıtı insanların yürekleri doluyor.


Vahşete karşı çıkarak kişilik kazanma yerine, ABD Dışişleri Bakanı'nın Ankara ziyaretinde, tüccar zihniyetli hükümet Türkiye'yi saldırgan 'koalisyon ortağı' olarak ilan ediyor. Utanca utanç ekleniyor.


Fakat savaş karşıtları, Atinalı Timon gibi dünyaya, yaşama küsmeyecekler. Lanetlerini saldırganlara, beğenmedikleri rejimleri askeri işgal, bomba ve kanla değiştirme hakkını kendilerinde görenlere yöneltecekler.


ABD ve İngiltere dahil bütün ülkelerde insanlık değerleri, savaş karşıtlarının direnişiyle yüceliyor!


İnsanlığın gerçek dostları, insan kanını parayla satmayı ve almayı elinin tersiyle itiyor.


Bölgenin, dünyanın yıllarca sürecek kanlı bir savaşa sürüklenmesine karşı çıkıyor.


Saldırıya son verilmesini, bugünkü duruma yol açan saldırganların yargılanmasını istiyor dünya!