Oral Çalışlar’ın, siyasal islam’ın tehlikesi ve kadının kapatılması üzerine Mart 1997 tarihinde söyledikleri ile, Mart 2008'de, şimdi “Türkiye'yi AB’ye taşıyacak AKP” söylemleri arasındaki uyum-suzluğa yanıtı, kendi sorumluluk alanında bırakalım.
Konferanstaki konuşmasında, Muhammed öncesi ve dönemi hakkında verdiği bazı somut bilgilerin dışında, onun eski topluma ve eski toplumda kadına ilişkin yorumları tam bir kafa karışıklığı ve cahillik örnekleriyle doludur.
Okuyucunun da derhal görebileceği gibi, o, bir yanda, son derece etkili olan ve çocuğunun babasının kim olduğuna bizzat karar verici bir kadın tanımlamasını daha henüz yaparken, aynı zamanda o kadının zayıflığını göstermiş olduğunu sanmaktadır.
Mezopotamya toplumlarını eski Yunan edebiyatı ve kanunları üzerinden “barbar toplumlar” olarak tanıyan Batı uygarlığı, maalesef, etkilerini günümüze kadar taşıdığımız, “Mezopotamya’da kadının konumu” noktasındaki yanılgıların da, kaynağı olmuştur.
Oral Çalışlar da, erkeğin yasal evliliği ile başka kadınlarla cinsel ilişkisini birbirine karıştırdığı konuşmasında, kadının miras hakkının erkeğe göre "yarım pay" olmasını da, görüşlerinin doğrulanmasının kanıtı diye sunuyor.
Eski toplumda, diyelim ki Abraham’ın “karısı”, “yasal eşi” Sarah, bizzat kendisinin parasıyla satın alınmış bir cariyeyi,Hacer'i, kocasına sunduğunda, erkek egemenliğine teslim olmuş olmaz. Eski Ahit’teki tanıdığımız evliliklerin çoğunda, kadın, gerektiğinde kocasına sunmak üzere kendi cariyeleriyle birlikte gelin giderdi. En azından İsak ve Yakup’un karılarının Sara örneğini takip ettiklerini, cariyelerini “çocukları olsun diye” kocalarına bizzat sunduklarını biliyoruz. Bu kadınların hepsi de, Eski Ahit’te “kısırlık” çeken kadınlar olarak yansıtılmıştır ama, biliyoruz ki, bu sonraki bir uydurmadır ve kadının neden cariyeleri kocalarına sunduklarını açıklayabilmek için geliştirilmiş olmalıydı. Bunları “Sara’nın kısırlığı” falan bağıntısında genişçe ele almıştık: Sara, gelini Rebekka, ve Rebekka'nın gelinleri doğurgan olmayan anlamında "kısır" falan değil ; eski kanun metinlerinin "kocalarına cocuk vermeyen kutsal fahişe kadın" anlamında "kısır"dılar!
Kadın’ın miras payının olmaması veya erkeğe göre, yarım pay olması, eğer, kadının eski toplumdaki zayıflığının göstergesi olarak kabul edilirse, MÖ. 2000 ile Musevilerin Musa dönemine kadar geçen süre içindeki Mezopotamya topluluklarında “erkeğin de çok zayıf olduğu” sonucunu ilan etmek gerekir. Çünkü bu dönemin yazılı kayıtlarında, erkek çocuklar arasında da, ilk, büyük erkek oğul’un babasının mirasının iki payını, buna karşılık öteki erkek kardeşlerin ise, bunun yarısını aldıkları yazılı olarak mevcuttu ve miras paylaşım tabletlerinde de, somut olarak erkek oğullar arasındaki bu eşitsiz miras dağılım kurallarının uygulanmış olduğunu görmüştük.
Bay Çalışların konuşmasını dayandırdığı bu tür örnekler bile, onun, eski toplum hakkında ne kadar temelsiz savlara dayandığını göstermeye yeter.
Haksızlık etmemek için, ekleyelim ki, eski topluma ilişkin bu zayıflık sadece ona özgü değildir ve bütün “Aydınlanma Konferansı”nın katılımcılarında, değişik düzeyde, bu bilgisizliğin yansımalarını görüyoruz. Tam da bu nedenle, bu Konferans başarılı olamazdı, olamamıştır da zaten.
Küresel sermayenin “ulus devletleri” ve sınırlarını yıkma sürecinin öteki yüzünü, dini toplumların kuvvetlenmesi, güçlenmesi oluşturuyor. Aydınlanma Konferansı’nın kötü kaderi şuradadır ki, her şeyden önce dünyada böyle bir dinsel gelişmenin ekonomik ve sosyal temelerininin analizinden yoksun olarak işe başlamıştı..
“İlk büyük monoteizm elbette Yahudiliktir” gibi son derece ve ilkesel hatalı dogmalar üzerine yerleştirilen dar pozitivizmin İlhan Arsel türü sığ İslam eleştirmenliği kılavuzluğunda da, güya toplum “Aydınlanma”lıydı!
Biz, işin ters yüz olduğu kanısındayız: Toplumdan önce, katılımcıların kendilerinin “Aydınlanması”nın ne denli gerekli olduğu, içinden Ali Nesin, Oral Çalışlar gibi şahıslar çıkararak göstermiştir.
**
Oral Çalışlar
Gazeteci- Yazar
Konferanstaki Konuşması:
Türkiye'nin ilginç ve hepimizi endişelere sevk eden bir dönemden geçtiği koşullardayız. Bu koşullar yarınımızın ne olacağını bilmediğimiz ölçüde olumsuz bir şekilde sürüp, gidiyor. Bugün gazete manşetlerine baktığımız zaman, generallerin Refah-Yol koalisyonuna verdikleri ültimatomlar, onlar gerçekleştirecekler mi gerçekleştiremeyecekler mi sekiz yıllık eğitim başarabilecek mi başarılamazsa ya da yapılmak istenmezse bu hükümet tarafın askerler buna karşılık ne yapacaklar, bütün bu soruların hepsinin üzerinde soru işareti olduğu ve askeri darbenin açıktan tartışıldığı yeni dönemde yaşıyoruz . Ben askeri darbelerin sizler gibi çok cefasını çekmiş insan olarak yeniden askerlere müracaat etmek zorunda kalan bir üIkenin düşüneni olmaktan utandığımı belirtmek istiyorum. Yani Türkiye, siyasi islam'ın yarattığı kargaşa içine siyasi islam nedeniyle değil, siyasi islam'ın dışındaki etkenler nedeniyle geldi. İki askeri darbenin ilan edildiği günleri bilirler. Sözde irticaya karşı olduğunu söyleyen generaller sonunda şu anda irtica adını verdikleri ne kadar gelişme varsa hepsinin altyapısını hazırlamışlar ve Türkiye'de aydınlığı savunabilecek ne kadar güç varsa onları da ezmişlerdir. Bugün eğer Türkiye, ciddi bir muhalefet potansiyeli yaratamadıysa, ciddi bir siyasi islam'a karşı, şeriata karşı, tutuculuğa karşı mücadele yürütemiyorsa, burada zaaf içindeyse; bunun en büyük nedenlerinden biri Türkiyede demokrasinin ortadan kaldırılmış olmasıdır. Ona karşı direnebilecek aydınlık bir kafa bırakmadılar. Her kafasını kaldıranı ezdiler. Daha sonra zorunlu din dersleri vs. Bütün bu bildiğimiz tablo bu şekilde ortaya çıktı. Bu nedenle ben, bundan sonra da Türkiye demokratikleştirebilecek yegane gücün aydınlık kafalı insanlar olduğunu düşünüyorum. Bunu bir kere havale ederek, vekalet vererek yapmaya kalkışmanın bedelini çok acı ödedik. O acı ödediğimiz bedelleri işte sonunda oyları yüzde 22'lere ulaşan bir siyasi islamcı partinin birinci parti olmasını da beraberinde getirdi. Bu sözlerimi vurgulayarak tebliğime başlamak istiyorum.
Şimdi benim konumun, tebliğimin konusu İslam'da kadın. İslam'da kadın meselesine bakarken biraz islamiyetin ilk ortaya çıktığı koşullar ve özellikle islam'ın kadına yönelik hükümlerini ortaya çıktığı koşullara bakmakta yarar var diye düşünüyorum. Yani Hazreti Muhammed'in Allahın emirlerini tebliğ etmek amacıyla islam'ın yayılmaya başladığı dönemde nasıl bir toplumsal statü içinde yaşıyordu.
Araplar ve bu- toplumsal statü Kuran'a yansıyan yeni bir düzenin altyapısını nasıl hazırladı. Şimdi islam öncesiyle ilgili islamcı kesimlerde cahiliye dönemi adı verilen bir dönemden söz edilir. Cahiliye dönemi, işte insanların son derece kötü koşullarda yaşadığı, kadınların çocukların kesilip çukurlara doldurulduğu dönem diye kaba olarak bir propaganda amacıyla anlatılır.
Kadınların hiçbir hakkı yoktu. Ve islamiyet'in ilan edilmesiyle birlikte, islam hükümlerinin açıklanmasıyla kadınların kazanması da beraberinde geldi derler. İşte biraz sonra sözünü edeceğimiz, miraslardan kadınların da pay alması, şahitliklerinin erkeklerin yarısı olarak kabul edilmesi, bir erkeğin dört kadınla evlenmesi gibi kadına yönelik hükümlerin hangi koşullarda ortaya çıktığı, bence islamcı kesimler tarafından yanlış şekilde aktarılmaktadır. Çünkü o dönemi gözden geçirdiğimiz ve tarihsel gerçekleri incelediğimiz zaman şununla karşılaşıyoruz. Birinci olarak Mekke çevresinde ticaretin geliştiği bir Arabistan var. 6. yüzyılda, özellikle Sasani-Bizans çekişmesinin çok yoğun olduğu Arabistan'ın kuzeyinde savaş ve çekişme var. ikisi birlikte zayıflıyor ve Arabistan'da yeni bir güç doğuyor bu koşullarda. Arabistan'da yeni doğan gücün esas altyapısını da işte bu Hindistan'dan gelen ticaret yolları, Baharat yolları ipek yolları dediğimiz yolları, Arapların yavaş yavaş inisiyatif elde etmeleriyle şekilleniyor. Ve bu inisiyatifi ele geçiren güçlerin en önemlileri Mekke tüccarları. Mekke tüccarları, Hindistan'dan malları alıyorlar ve daha kuzeye doğru ulaştırıyorlar. Bu durum, Arabistan'ın toplumsal altyapısında hızla değiştirici bir etki yapıyor. Nasıl yapıyor; ticaret şehirleşmeyi beraberinde meydana getiriyor.
Yani artık Mekke, Medine ve yerleşen, o civardaki su etrafında daha önce göçebe halinde yaşayan Araplar yavaş yavaş toprağa yerleşmeye, toprağa yerleşenler ise biraz daha şehir hayatına yönelik bir düzen içine girmeye başlamışlardı. Yani Hz. Muhammed'in doğduğu koşullarda Arabistan'da yavaş yavaş toprağa yerleşen ticarete ilgi duyan, ticari bakımdan gelişen yeni bir sınıf ortaya çıkıyor. Bu süreç islamın kurallarını da gündeme getiriyor. Çünkü bundan önceki dönem ve hatta Hz. Muhammet döneminde de büyük ölçüde devam ediyor.
Yaşam daha çok kabile yaşamı ve kabile yaşamından da askeri güce dayalı, cemaat toplumları var. Göçebeler halinde vahalarda yaşıyorlar ve bunlar birbirlerine baskınlar düzenleyerek ve birbirini talan ederek yaşayan bir sistem içindeler, ticaretin gelişmesiyle birlikte bu bir değişme aşamasına geliyor ve çapulculuğa dayanan, yağmaya dayanan göçebe Arap kabileleri kendilerini değiştirmeye başlıyorlar. Tabii bu inançlarda da değişikliklere neden oluyor, düşünce sisteminde de değişikliğe neden oluyor, gündelik hayatta da değişikliğe neden oluyor. Gündelik hayattaki yansıması, toprağa yerleşen ve şekillenen Araplar ev hayatına başlıyorlar. Ondan öncesi daha farklıydı. Kadınlar açısından baktığımız zaman; kadınlar bu göçebe demokrasi dediğimiz, askeri dediğimiz sistem içinde kabileler halinde yaşarlarken daha inisiyatifliydiler. Daha dışarıdalar ve daha hareketliler. Kadınların haklarına o dönem açısından bakarsak daha özgür olduklarını söyleyebiliriz. Zaten bunu ahlaksızlık falan filan adı altında islamcılar da dile getiriyorlar. Mesela diyorlar ki: islam öncesi kadınların çadırları oluyordu, istedikleri erkeği istedikleri gibi alıyorlardı, içeride bir erkek varsa kapıya bayrak asıyorlardı. Oraya başka bir erkek gelmesin diye.
Benim kitaplarımda da alıntılarını yaptığım kaynaklar da şunu söylüyorlar, diyorlar ki : Çocuğun kimden olduğunun belirlenmesi için kadının sözü esas alınıyordu. Bu çocuğa şu erkekten sahip oldum diyor ve erkek çocuğu kabul etmek durumunda kalıyordu.
Böylesine bir sistem içinde yaşadığını iddia eden çok veriler var. Mesela Hamidullah'ın kitabında var. Aysbendi'nin birkaç tanesinde örnek belirtmek istiyorum, o dönemde İslamcı erkeklerin istediği kadınla evlenmesi çok normaldi. Çünkü dört kadınla evlenmek ilk Arap sisteminde yalnızca köle olmayan kadınla evlenmek demekti. Fakat dört kadın yetmez ise o zaman köle cariyeler de alınabiliyordu. Bu ölçüde erkek egemen bir sistem içerisinde yaşanıyordu.
Yine iki kadının şahitliği, bir erkeğin şahitliğine eşittir. Mirastan erkek iki, kadın bir almalıdır gibi çok sistematik bir şekilde erkek egemendi. Açın bugün islamcıların kitaplarını -şimdi tabii milletin önüne çıktıkları zaman bunları inkar ediyorlar- Bekir Topaloğlu diye bir adam, profesör, "İslamda Kadın" kitabı, yüksek islam enstitüsünde yirmi baskı yapmıştır. Kadınlara boşanma hakkının verilmemesi üzerine psikoloji, sosyoloji bilimi üzerine yüz sayfalık gerekçe yazmıştır.
Abdullah Hükmil, yani tanınmış bir profesör ki EI Ezherin en önemli profesörlerinden biridir. Neden çok kadınla evlenmenin yararlı olduğuna dair ciltler dolusu kitaplar yazmıştır. Ve bu kitaplarını Türkçe yazmışlar. Bunlar bir gün Kuranı Kerim üzerine yazılmış, orada kalmış değildir. Onları bugün almışlar ve kitaplarında yayımlamışlardır. Abdurrahman Dilipak'ın kitabı kadın üzerine yazılmış. Dayak dahil hepsini savunmaktadır. Şimdi milletin önüne çıkıp hoşgörü üzerine söz ediyorlar. Benim kitabımda Dilipak'ın kitabından alıntılar var. Kadını neden dövmek gerekli diye yazılmış, en az Türkiye'de yüz tane kitap vardır. Kadının kapatılması, kadının ikinci sınıf vatandaş haline döndürülmesi geri bir sistemin devamı için temel bir güvencedir. Özgür bir kadın; çalışma alanına çıkmış, siyaset alanına çıkmış, gündelik yaşama çıkmış kadındır. Bu bir toplumun özgürleşmesi demektir. Bunlar birbiriyle bire bir bağlantılıdır. Bunları söylememin nedeni, çevremde bunun birçok örneğini görüyor olmam ve tecrübelerimdir.
İsveç'te parlamentonun yüzde 41.8'i ve hükümetin yarısı kadındır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinden biridir İsveç. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde kadınlar siyasi hayatta ve gündelik alanda çok etkindirler yani kadın ne kadar özgürlük alanına çıkmışsa, toplum o kadar demokrasi ve özgürlüğe doğru ilerlemiş demektir. Şimdi bunlar da toplumu ne kadar geri tutabilirlerse o kadar iktidarda kalacaklarını biliyorlar ve bunu sağlamak için de en kolay yolu, yani kadını ezmek ve özgürlük haklarını elinden almaktır. Önce kadını kapatmaktır. Taliban iktidara geldiği gün, niye kadının kapatıyor, çünkü onu yaptığı zaman, iktidarını sürdürebilmesi zordur, özgür kadının olduğu yerde Taliban olmaz. Kadınların özgür olduğu yerde, parlamentosunda yüzde 2.5 kadın olursa Türkiye siyasi islamı yaşar. Bunun tek çaresi ve ölçüsü vardır. Kadın siyasi hayatta ne kadar etkili olursa, gündelik hayatta ne kadar etkili olursa, bizim kurtuluşumuz da o kadar kolay olacaktır. Ama yalnızca siyasi İslamcıların değil, siyasi İslamcıların dışında erkeklerin de genel egemenlik felsefesidir. İşte bu genel egemenlik felsefesi, siyasi İslamın da alt yapısını hazırlamıştır. Bugünkü koşullarda bundan kurtularak mesele çözülecektir diyorum.
Teşekkür ederim.