12.05.2008

Süleyman Ateş İslamı ve Allah'ı Nasıl Savunabiliyor?

Artık Buhari'yi de savunamaz duruma düşen Süleyman Ateş'e TvT ve okurlarımız "ateş" etmeye devam etmelidir...

Süleyman Ateş, bugünkü "yanıt"ında, "Hadis kitabı"ndan işine gelenleri alıp, işine gelmeyenleri "akıl"a havale ediyor.

Peki aradığı o "akıl" Kuran'da bulunuyor mu?

Buhari'nin "bir iki kişiye dayandığını" iddia ettiği "hadis"lerinin temellerinin, "kutsal hayvan"lar konusunda, "kadın" konusunda vb. Kuran'a ters olması mümkün mü? Kuran'da bu tür "kutsal hayvan"lar yok ve "kadın"lar aşağılanmıyor mu?

Şimdi, "bir iki kişinin uydurması" derecesine düşürdüğü o "Hadis"ler, yıllarca İslami zümrenin sadece söylemlerde değil, uygulamalarında da yol göstericisi olmadı mı?

Süleyman Ateş'lerin de önünde çok fazla seçenek yok.

Onların, "İslamı savunurken" gerileye gerileye, "Hadis" kitaplarını "başvuru" kaynakları arasından çıkarmaları, yine de "İslami reform"u sağlayamaz; çünkü Kuran'ın kendisi bütün bunların temelidir ve onlar da eski toplumdan kalmış anlayış ve uygulamalardan başka bir şey değildir. Kuran'ın "Allah kelamı" ve "değişmezliği"ni savunduğu sürece, S. Ateş'lerin tutunacakları dallar birbir kırılacaktır.

Kuran'ın kaynaklarını insanbilimi temelinde ele alarak yaptığımız incelemeler, umalım, Süleyman Ateş'e de katkıda bulunsun.


****

"Kur’ân’a ve mantığa aykırı rivayetlere göre hüküm verilemez"miş...


“Buhari’nin hadis kitabındakiler

sedece bir iki kişinin aktardığı sözlerdir.

Buhari’de bulunan her hadis de

din hükmüne kaynak niteliği taşımaz.

Önce hadisin akla mantığa aykırı olmaması,

sonra Kur’ân düşüncesine

uygun düşmesi gerekir.”

Süleyman Ateş

http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Kurna_ve_mantiga_aykiri_rivayetlere_gore_hukum_verilemez_177948_4&tarih=12.05.2008&Newsid=177948&Categoryid=4&wid=31

SORU: Bir büyüğüm, Peygamberimizin Hz. Ayşe ile 9 yaşındayken evlendiğini söyledi ve Buhari’nin hadis kitabını kaynak gösterdi. Bu doğru mu? (Murat Şahin)

CEVAP: Buhari’nin hadis kitabındakiler sedece bir iki kişinin aktardığı sözlerdir. Bu kitapta çok mantıksız, Kur’ân’a ters şeyler vardır. Hz. Ayşe Peygamberimizle evlendiğinde en az 15-17 yaşlarındaydı. Çünkü Hz. Ayşe’nin biyografisinde Hz. Fatıma’dan 5 yaş küçük olduğu yazılıdır. Fatıma doğduğunda babası 35 yaşındaydı. Demek ki Ayşe doğduğunda Peygamberimiz 40 yaşındaydı. Peygamberimiz talebini ilettiği zaman Ayşe, Cübeyr ile sözlüydü ama Peygamberimiz bunu bilmiyordu. Fakat babası Ebubekir, Peygamberimizin talebi karşısında sözü bozmuş ve Ayşe’yi Peygamberimize vermeyi uygun görmüştür. Peygamberimiz Ayşe ile birkaç yıl sözlü kaldı. Medine’ye hicretinin ikinci yılında onunla evlendi.

Şimdi düşünün, 13 yıl Mekke dönemi peygamberliği, iki yıl da hicretten sonra eder 15 yıl. Demek ki Hz. Ayşe Peygamberimizle evlendiğinde en az 15 yaşındaydı. 17 hatta daha da büyük yaşta olduğu hakkında rivayetler de vardır. Öyle mantıksız bir rivayete takılıp da hüküm vermek doğru değil. Buhari’de bulunan her hadis de din hükmüne kaynak niteliği taşımaz. Önce hadisin akla mantığa aykırı olmaması, sonra Kur’ân düşüncesine uygun düşmesi gerekir.

Buhari’de, “Horozun meleği görünce öttüğü, eşeğin de şeytanı görünce anırdığı” sözü de Peygamber’e yakıştırılmıştır (Bed’ul-Halk: 15).


Horozun ötmesi de eşeğin anırması da o hayvanların doğası gereğidir. Bunun meleği veya şeytanı görmekle ne ilgisi olabilir?


Kadını dünyada en çok sevdiği üç şey arasında sayan Peygamber’in, “Ben ümmetime kadınlardan daha zararlı bir şey bırakmadım” sözü de ona yakıştırılmıştır. Bir kere kadınları ümmete bırakan Peygamber değil Allah’tır. Kaldı ki kadın olmasa nesil devam edebilir mi? Mantık bu sözün neresinde? Kadını çok sevdiğini söyleyen, cenneti annelerin ayakları altına sermiş olan Peygamber böyle Kur’ân’a ve mantığa aykırı bir sözler söyleyebilir mi? Bunlar açıkça kadın düşmanları tarafından Peygamber’in sözleri arasına sokuşturulmuştur. İslâm dini, akıl dinidir. Çünkü aklı olmayanın dini yoktur. Aklı olmayan dinle yükümlü değildir.


**

‘Kızlar 9 yaşında evlenebilir’ diyen Profesör ve Muhammed

* "Muhammed'in Zevceleri" veya "Peygamberin Haremi"-1
* "Muhammed'in Zevceleri" veya "Peygamberin Haremi"-2
* "Müslüman Rahibeler" veya İslam'ın Yapısı
* "Aişe Valide"miz ve "Muhammed'in Hanımları"

* "Aişe validemiz" ve Nihat Hatipoğlu'nun Hatipliği!
* Kutsal Evliliğin Kaynakları
* "Gerçek İslam" veya İslamın Gerçek Yüzü
* M.İlmiye Çığ: "Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği"

* İslam ve Muhammed'in Evlilikleri
* "Muhammed'in Cinsel Hayatı ve Hanımları"
* İslamda "evlilik", Süleyman Ateş'ler Ve "Hz. Validelerimiz"...
* Kuran:"...kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın"
* "Aişe Validemiz" Kaç Yaşında Evlenmiş!