26.03.2010

Konar Göçer Yörükler: Sarıkeçililer






"Binlerce yıldır süren göç, her geçen yıl daha da zorlaşıyor"

..........



Orta Asya'dan başlayan yaklaşık bin yıllık göçün günümüzdeki son temsilcisi olan Sarıkeçililer, develerle çıkmış oldukları bu zorlu yolculukta artık yerleşik hayata geçmek istiyorlar.



Sarıkeçililer yerleşik hayata geçmeye hazırlanıyor



Konar göçer yaşamını sürdüren son Yörükler olarak bilinen, yazın Karaman, kışın da Mersin`e göç ederek yaşayan Sarıkeçililer de yerleşik hayata geçiyor. Sarıkeçililerin yerleşik yaşama geçmeleriyle konar göçer geleneği de son bulacak.

Sarıkeçililerin temsilcisi Musa Gök, göçmekten artık yoruldukları için yerleşik hayata geçmek istediklerini belirterek, İskan Bakanlığı`na başvuru yaptıklarını bakanlığın da, muhtarlıklara asılmak üzere iskan duyurularını gönderdiğini söyledi. 150 haneli Sarıkeçililer`in son kez ilkbaharda yerleşik yaşama geçmek için göçeceğini dile getiren Gök, akrabalarının çoğunlukla olduğu Karaman`a yerleşeceklerini belirtti. Göçerlik yüzünden çocukların eğitiminin aksadığını, elektriksiz, susuz ortamlarda yaşam mücadelesi verdiklerini ifade eden Gök, `Artık bizim de yerleşik düzenimiz, işimiz, evimiz olacak` dedi.

02.02.2009

AYDINCIK (AA)

http://www.tumgazeteler.com/?a=4622791



******




Yörük Kadını Kadınlar Gününden Habersiz





Sarıkeçili Aşireti'nin kadınları, 8 Mart'ın kendileri için hiçbir anlamı olmadığını belirterek,

''Yaşam şartları son derece zorlaştı.



Sarıkeçili Aşireti'nin kadınları, 8 Mart'ın kendileri için hiçbir anlamı olmadığını belirterek, "Yaşam şartları son derece zorlaştı. Geçim sıkıntısı ve eğitim başta olmak üzere birçok sorunla mücadele ediyoruz" dediler.


Dünya Kadınlar Günü'nden haberleri dahi olmayan Sarıkeçili Aşireti kadınları, at ve eşek sırtında göç ederek hayatta kalabilmenin zorlu savaşını veriyor. Yaz mevsimini Konya ve Karaman yaylarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, havaların soğumasıyla birlikte Mersin'in Silifke ilçesine dönerken aşiretin kadınları ise sıkıntılı yolculukta türlü zorluklara göğüs germeye çalışıyor.



Hayvancılık dışında geçim kaynakları olmadığını ve bu yüzden sürekli göçer bir hayat yaşadıklarını belirten yörüklerden Hanife Yagal, şöyle konuştu: "Bugün Dünya Kadınlar Günü. Ancak, biz Yörük kadınları yine çalışıyoruz. Kıl çadırda çocuklarımızın bakımı, yemek, bulaşık, hayvanların otlatılması, bazlama yapımı, hepsi bizim elimizden geçiyor. Bizim için 'Kadınlar Günü'nün bir anlamı yok. Ne elektrik var, ne de su var.



Çamaşır makinesi bulaşık makinesi bilmeyiz. Bugün sağlıklı olursak ve karnımız doyarsa bizden mutlusu yok."Zor şartlar altında yaşam savaşı verdiklerini anlatan Hanife Yagal, şunları söyledi: "Kış mevsimi nedeniyle konaklamak için Silifke'nin sahile yakın kesimlerine geliyoruz. Yerleşik hayata geçiş konusunda sıkıntı çekiyoruz. Göçebeliğin yarattığı sıkıntılar her geçen gün artıyor.



Özellikle hayvanlarımızla yolda ilerleme konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Yaşam şartları zorlaştı. Geçim sıkıntısı ve eğitim başta olmak üzere birçok sorunla mücadele ediyoruz." Nisan ayı sonu itibariyle yaylalara göç ettiklerini anlatan Yagal, sözlerine şöyle devam etti: "Sonbaharda Akdeniz sahillerine iniyoruz. Yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarında, kış mevsimini Silifke, Gülnar ve Aydıncık ilçelerinde geçiriyoruz.



At, deve, eşek ve keçilerimizle birlikte sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek Yörük geleneğini sürdürüyoruz. Yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da sahillerde geçiriyoruz. Uzun yolculuğun 2 ayı oğlaklar küçük olduğundan gidişte, bir ayı dönüşte geçiyor. Un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganları araçlarımıza yüklüyor, yola koyuluyoruz. Hayvanlarımız otlatılarak çobanlar tarafından götürülüp getiriliyor."


Sarıkeçili Yörük Derneği İkinci Başkanı İbrahim Yagal ise, "Bizim kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü'nden hiçbir zaman haberi olmaz. Bizim her şeyimiz kadınlarımızdır. Çocukların ve hayvanların bakımı onlardan sorulur.



Şafak vakti kalkar gece geç saatlere kadar beden gücüyle hizmet ederler. Zor şartlarda yaşam mücadelesi verir ancak hiçbir zaman bundan şikayet etmezler. Kadınlarımıza, kadınlar günü desek o nereden çıktı diye cevap alıyoruz" dedi. Yagal çiftinin Elif, Öznur, Kezban, Songül ve Rukiye isimli beş çocuğu bulunuyor



http://www.mersinhaber.com/18574-yoruk-kadini-kadinlar-gununden-habersiz.html



****


Sarıkeçili Yörükleri kışlıklarına dönüyor



Türlü zorlukları sırtlayarak, geçim kaynakları olan at, eşek ve keçileriyle sahiller ve yaylalar arasında mekik dokuyan Sarıkeçili yörükleri nisan ayında çıktıkları Konya ve Karaman yaylalarından Akdeniz sahilerine dönmeye başladı.



*****************



*****************